Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, sahada yürütülen çalışmaları yerinde incelemek üzere şehre gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile İl Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda; TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Vali Ömer Faruk Coşkun, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, kurum yetkilileri ve basın mensupları da yer aldı.

 

Deprem Bölgesinde Önemli Mesafe Kat Ettik

Toplantıda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Hükümet olarak depremin ilk gününden beri buradaydık ve her geçen gün daha da güçlenerek çalışmalarımızı titizlikle sürdürdük. Şu anda da hükümetimizin önceliği deprem bölgesindeki yaraları süratle sarmaktır. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımızla, özel sektörümüzle, sivil örgütlerimizle, hayırsever vatandaşlarımızla seferber olduk. Bir yandan hasarlı binaların yıkılması ve enkazların kaldırılması için çalışırken diğer yandan altyapı ve yeniden inşa çalışmalarını da yürütüyoruz. Bu noktada başta Kahramanmaraş olmak üzere depremden etkilenen bütün illerimizde büyük mesafe kat ettik” dedi.

 

3 Milyon Depremzedeye Geçici Barınma Hizmeti

Başkan Güngör, Osmaniye Valisi Yılmaz’ı Ağırladı Başkan Güngör, Osmaniye Valisi Yılmaz’ı Ağırladı

Bakan Uraloğlu, “6 Şubat depremleri sonrası 2 buçuk milyon afetzedemizi öncelikle çadırlara, sonrasında konteynerlere, yurtlara, misafirhane ve otellere yerleştirdik. 330 binden fazla ailemize de kira desteği verdik. Toplam 3 milyon afetzedemize geçici barınma hizmeti sağladık. Altyapısıyla okul, sağlık ocağı, mescit, oyun parkları gibi sosyal donatılarıyla 325 konteyner kentte 178 bin 350 konteyner kurulumu gerçekleştirdik. Konteynerlerde 574 binin üzerinde kişiyi misafir etmekteyiz. Tüm bunları gerçekleştirirken bir yandan da TOKİ eliyle depremzedelerin kalıcı konutlarını inşa ediyoruz” dedi.

 

Bakanlık Olarak Her An Sahadaydık

Bakanlığın deprem bölgesindeki çalışmalarına ilişkin sayısal verileri paylaşan Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak da depremin ilk anından itibaren çok önemli çalışmalar yaptık. Sekteye uğrayan ulaşım yollarının açık tutulması ve iletişimin kesilmemesi için her an sahadaydık. Ayrıca bakanlığımızın tüm birimleriyle depremin ilk gününden itibaren bölgeden tahliye yapılması ve yollanan yardımların bölgeye intikal ettirilmesi gibi birçok kritik çalışma yürüttük. Bir yandan bölgeye yerli yabancı arama kurtarma ekipleri ve hayati yardım malzemeleri naklederken araçların dönüşlerinde de bölgeden ayrılmak isteyen afetzedelerimize yardım ettik. Hava, kara, deniz ve demir yoluyla 1 milyonun üzerindeki vatandaşımızı tahliye ettik. Afet bölgesindeki 9 havalimanına 11 bin 630 iç hat ve bin 620 dış hat olmak üzere toplam 13 bin 250 uçuş ile 15 bin 582 ton yardım malzemesi ve binlerce personel taşıdık. 645 bin 518 depremzedemizi uçaklarla tahliye ettik. Demiryollarında da 404 yolcu treniyle 100 binin üzerinde depremzedemizi güvenli illere naklettik. 64 yük treni ve 965 vagon ile bölgeye yardım malzemesi naklettik. Ayrıca demiryollarımız deprem bölgesinde çalışan iş makinası, ambulans gibi araçlara 60 tonun üzerinde yakıt taşıdı. Yine Ulaştırma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’müz 27 Milyon TL değerinde 4 bin 500 adet yakıt kartı dağıttı. Yine 17 gemiyle 519 yardım, 403 iş makinesi ve 909 personeli bölgeye ulaştırdık. Bin 450 vatandaşımız deniz yoluyla tahliye edildi. 425 tane mobil baz istasyonu, yaklaşık 3 bin 500 jeneratör ve 2 bin personel sevk ederek haberleşmenin sürekliliğini sağladık” diye konuştu.

 

Ulaşımı İyileştirmek İçin Yoğun Çaba Harcadık

Deprem bölgesinde ulaşımın iyileştirilmesi noktasında yürütülen çalışmalardan bahseden Bakan Abdulkadir Uraloğlu, “Deprem bölgesindeki demir yollarımızda toplam bin 204 kilometre hattımızda hasar oluşmuştu ve süratle bakım onarım çalışmalarını başlattık. 69 bin kilometrelik karayolu ağımızın 9 bin 176 kilometresi deprem bölgesindeydi ve 184 kilometrelik kesimi önemli şekilde hasar aldı. Ekiplerimiz süratle bu yollara müdahale etti ve müdahalesi mümkün olmayan yerlerde de alternatif ulaşım koridorlarını trafiğe açtı. Karayollarında yaklaşık 4 bin 500 personel ve 3 bin 500 makine ve ekipman ile sahadaydık. Öncelikle ulaşımı sağladık, sonrasında da enkaz kaldırma çalışmalarını başlattık. Kahramanmaraş’ta depremden 79 kilometrelik yol kesimi etkilendi. İlk andan itibaren buralara ekiplerimizi yönlendirdik. Kahramanmaraş-Pazarcık-Malatya yolunda meydana gelen hasarlara müdahale ederek gerekli bakım onarım çalışmalarını yürüttük. Kahramanmaraş-Göksun yolunda oluşan hasarların onarımını yaparak trafiğe açtık” dedi.

 

Kahramanmaraş’ı Yeniden İnşa Edeceğiz

Kahramanmaraş’ın alt ve üstyapısıyla eskisinden daha güçlü bir şekilde ayağa kaldırılacağını vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konuşmasını, “Kimsenin şüphesi olmasın ki Kahramanmaraş’ın ulaşım ve iletişim altyapısını eskisinden daha iyi duruma getireceğiz. Son 21 yılda Kahramanmaraş’ın ulaşım ve iletişim altyapısına tam 39 Milyar TL yatırım gerçekleştirdik. 2003’te 72 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 364 kilometreye yükselttik. 64 kilometrelik sıcak asfaltlı yolu 279 kilometreye çıkardık. Her zerresinde ecdadımızın izi olan bu kutsal şehrin tüm tarihi eser ve varlıklarını yeniden aslına uygun bir şekilde inşa edeceğiz. Geçmişten geleceğe uzanan çok daha güçlü ve gelişmiş bir Kahramanmaraş kuracağız” cümleleriyle noktaladı.

Editör: Sueda AKKÖK