YEREL YÖNETİM

Engellilere yasal hakları tanıtıldı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin engellilere yönelik gerçekleştirdiği eğitim seminerinde Engelli Yasal Hakları anlatıldı.

Abone Ol

Eğitim Seminerinin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı engelliler Şube Müdürü Mehmet Fatih Akşam, kuruldukları 2014 yılından bu yana Engelliler Şube Müdürlüğü olarak yaptıkları faaliyetleri ve hizmetleri anlattı.
Daha sonra kürsüye gelen Kahramanmaraş Barosu Avukatlarından Av. Hande Elif Yalçın, yasların engelli vatandaşlara tanıdığı hakları anlattı.
Av. Hande Elif Yalçın, kavram olarak engelli kelimesinin tanımını yaparak: “Fiziksel, zihinsel, ruhsal, duygusal yetilerinde çeşitli düzeyde kayıpları olan, kayıplarından dolayı topluma diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımını kısıtlayan tutum ve çevre koşullarından etkilenen bireydir.
Bu bireylerin en temel ve yaygın olarak bilinen hakkı da engelli maaşıdır. Bir engelli bireyin  engelli maaşı alabilmesi için bireyin yüzde 40 ve daha üzerinde engelli raporu bulunan ve aylık geliri kanunlarla belirlenen muhtaçlık sınırı altında olan vatandaşlara ilçe kaymakamlıkları bünyesinde kurulu olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonunca 3 ayda bir ödenen maaştır. 
Engelli maaşı almaya hak kazanan vatandaşın sağlık giderleri GSS kapsamında karşılanır. Engelli maaşının kesilmesini gerektiren hallerin bildirilmemesi halinde halin ortadan kalktığı andan itibaren haksız alınmış maaşlar faiziyle birlikte iade edlecektir.
Aynı evde birden fazla engelli var ise her bir engelli için gerekli şartların sağlanması halinde, her bir engelli için engelli maaşı alınabilir.
Engellinin hayataını başkasının yardım ve bakımı olmaksızın sürdüremeyecek kişilerin yakınlarına evde bakım maaşı bağlanmaktadır.
Bu maaş için en başta ağır engelliliğin engelli sağlık kurulu raporuyla tespiti ve engelliye günden en az 8 saat bakan kişinin kişi başı aylık geliri aylık net asgari ücretin 2/3’ünün altında olmalıdır.
Engelli maaşısının kesilmesi ise engellinini ölümü, engellinin Türk vatandaşlığından çıkarılması, engellinin maaştan feragatı, reşit engellinin ya da küçük engellinin ailesinin sosyal güvencesi olması, küçük engellinin rüştünü ikmal etmesi (18 yşını doldurması), engellinin aylık gelirinin muhtaçlık sınırının üzerinde olması, engelli raporu süreli ise süresinin dolmasına rağmen yenilenmemesi, adres değişikliğinin bildirilmemesi ve maaşın bir yıl boyunca aralıksız olarak alınmaması durumunda engelli maaşı kesilir” diye konuştu.
Engellilerin eğitim hakları bulunduğuna da işaret eden Av. Hande Elif Yalçın, engellilere yönelik özel eğtiim hakları bulunduğuna işaret ederek bu hakların Rehberlik Araştırma Merkezi(RAM) tarafından tespit edilmesi durumunda sağlandığını söyledi.
Eğitim seminerinin sonunda katılımcılardan gelen sorulara da cevaplar verilirken, sonrasında ise engelli haklarının anlatıldığı broşürler dağıtıldı.