Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanlığı tarafından Kahramanmaraş’ta aile hekimlerine yönelik Akılcı Antibiyotik Kullanımı Değerlendirme Toplantısı yapıldı.
Toplantıya, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Dairesi Başkanı Ecz. Mesil AKSOY, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ateş KARA, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Allerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ümit Murat ŞAHİN, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ayper SOMER, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Anıl TAPISIZ, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ahmet Yener, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Semih Yancar, Kahramanmaraş Eczacı Odası Başkanı Ecz. Bahtiyar Murat ARAS, Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İl ve İlçelerdeki Aile hekimleri katıldı.
HABER FOTOĞRAFLARI
Program, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Coşkun’un açılış konuşması ile başladı. Dr. Coşkun, konuşmasında; “Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların % 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte, temin edilmekte veya satılmaktadır. Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır.Uygunsuz ilaç kullanımında antibiyotikler başı çekmektedir. Antibiyotik direnci tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Antibiyotik-dirençli bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlar, hastalığın ve ölüm oranlarının artması ve hastanede geçirilen sürenin uzaması ile sonuçlanmakta ayrıca tedavi maliyetlerinde de artışa neden olmaktadır. Antibiyotik kullanımı, insanlardaki normal bakteriyel floranın değişmesine bu da çoğu kez antibiyotik dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına yan etkilerin görülmesine neden olabilmektedir.Birinci basamak tedavi hizmetlerinde tüm antibiyotik reçetelerinin çoğunlukla solunum yolu enfeksiyonları için düzenlendiğini gösterilmiştir. Birçok solunum yolu enfeksiyonu vakasında antibiyotiklerin gerekli olmadığına ve hastanın bağışıklık sisteminin basit enfeksiyonlarla mücadele edebilecek yeterlilikte olduğuna ilişkin kanıtlar mevcuttur.Tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de ciddi bir sorun olan etkisiz, yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının giderek artması, bu konuda yaşanan sorunlara daha ciddi yaklaşılmasını bir zorunluluk haline getirmiştir. Alınan doğrudan önlemler yanında, dolaylı önlemlerden biri olarak “Akılcı İlaç Kullanımı” uygulamaları devreye sokulmuştur.Bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silahımız olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı artırmamız gerekmektedir.
Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü olarak 2014 -2017 yılları arasında hazırlanan Faaliyet Planı kapsamında Akılcı İlaç Kullanımı çalışmalarımız devam etmektedir.Faaliyetlerimizin ilk ayağı olan eğitim faaliyetlerini hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, sağlık çalışanları, orta öğretim ve lise öğrencileri ve halka yönelik eğitimler vererek sürdürmekteyiz. İş Sağlığı Güvenliği Eğitimleri, Evlilik Öncesi Eğitimler, Organ Bağışı Eğitimleri gibi düzenlenen eğitimlere Akılcı İlaç Kullanımı eğitimleri eklenmiş olarak da rutin eğitimlerimiz devam etmektedir.İzleme Değerlendirme faaliyetleri kapsamında farkındalık oluşturmak amaçlı hekim ziyaretleri yapmaktayız. İl koordinasyon toplantılarımızda Akılcı İlaç Kullanımı konu başlıklarımızdan biri olmuştur. Tanıtım faaliyetleri olarak ise yazılı, işitsel ve görsel medyadan faydalanarak televizyon programları, köşe yazıları, çeşitli stantlar kurularak el broşürleri dağıtılması gibi faaliyetleri sürdürmekteyiz. 14 Mayıs Eczacılar Günü Kapsamında Kahramanmaraş Eczacı Odası ile birlikte Çocuk Gözünde İlaç konulu Resim yarışması düzenledik. Dereceye girenleri ödüllendirdik ve ilimizdeki bir alış veriş merkezinde yarışmaya katılan ve sergilenmeye hak kazanan resimleri etkinlik kapsamında1 hafta boyunca sergiledik. Kahramanmaraş olarak antibiyotik reçeteleme oranımız Türkiye ortalamasının üzerinde ve antibiyotik reçeteleme oranı yüksek olan iller içerisindeyiz. Reçete Yapılan çalışmalar neticesinde oranlarda istediğimiz düzeyde olmasa bile düşüş sağlamış durumdayız.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra kürsüye gelen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Dairesi Başkanı Ecz. Mesil AKSOY Akılcı İlaç Kullanımı Faaliyetleri sunumunu gerçekleştirdi.
Program Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ateş KARA Mikrobiyota sunumuyla devam etti. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Çocuk Allerji ve İmmünoloji Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Ümit Murat ŞAHİN Penisilin Alerjisinden Neden Korkmalıyız? Sunumundan sonra Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Ayper SOMER ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden Doç. Dr. Anıl TAPISIZ ile Vakalarla Akılcı Antibiyotik Kullanımı şeklinde grup çalışmalarıyla sürdürüldü.
Verimli bir atmosferde geçen toplantı sabah ve öğleden sonra olmak üzere 2 oturumda gerçekleştirildi. Yaklaşık 250 aile hekiminin katıldığı toplantı soru- cevap şeklinde devam etti ve toplantı sonunda aile hekimlerine katılım belgesi taktim edilmesiyle sona erdi.