Halk arasında köpek kılından bulaşan hastalık olarak bilinen kist hidatik hastalığına ekinokokkus granülozis denen bir parazi solucan neden oluyor.
Özellikle kurban bayramlarında kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılması hidatik kist hastalığı açısından risk oluşturuyor. Gelişi güzel yerlerde ve uygun olmayan koşullarda hayvan kesimi yapıldığı takdirde köpek ve çakal gibi hayvanlar kesilen hayvanın iç organlarına ulaşıp yiyebiliyor. Sonrasında da bu hastalık ortaya çıkıyor. Halk arasında köpek kılından bulaşan hastalık olarak bilinen kist hidatik hastalığına ekinokokkus granülozis denen bir parazit solucanın sebep olduğunu söyleyen Necip Fazıl Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr.Haydar ÜRÜN, "Solucan başta köpek olmak üzere kurt, çakal gibi hayvanların bağırsağında yaşar. Dışkı ile atılan bu solucan toprakta uzun süre kalarak insanların yediği yiyecek ve içeceklere bulaşır. İnsanlar hastalığı çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış kirlenmiş meyve-sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. Özellikle kurban bayramlarında kesilen hayvanların hastalıklı doku ve organlarının çevreye atılması hidatik kist hastalığı açısından risk oluşturur" ifadelerini kullandı.
Parazit yumurtalarının bulaştığı otları yiyen koyun, keçi ve sığır gibi hayvanların karaciğer, akciğer ve dalak gibi sakatat bölümünde sulu kese şeklinde hastalık oluştuğunu belirten Uz.Dr.Haydar ÜRÜN, bu dokuların insanlar tarafından bilinçsizce yenilmesi sonucunda ise insanlarda önce karaciğer daha sonra da akciğer ve diğer dokularda kist hidatik hastalığı oluştuğunu ifade etti.
Hastalığın uzun yıllar belirti vermeyebileceğine dikkati çeken Uz.Dr.Haydar ÜRÜN, "Sulu kist kesesinin büyümesine bağlı olarak bulunduğu dokuya göre hastalık belirtileri ortaya çıkar. Karında ağrı, bulantı kusma, nefes darlığı, öksürük, ağızdan kan veya sarı tuzlu kaya suyu gelmesi başlıca belirtileridir" dedi.
Hastalıktan korunmak için önerilerde bulunan Uz.Dr.Haydar ÜRÜN, "Köpeklere mümkün olduğu kadar çiğ et ve salam gibi ürünler verilmemeli, kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, kaynağı bilinmeyen sular içilmemeli, çiğ yenen sebze ve meyveler bol su ile iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli, mezbahalar mümkün olduğu kadar yerleşim yerlerine uzakta kurulmalı ve çevresi köpeklerin giremeyeceği şekilde duvar ya da tel örgü ile çevrilmeli, afiş ve broşürler ile halk hastalık konusunda bilinçlendirilmeli, evcil köpeklerin her 2 ayda bir kist hidatik dahil barsak parazitleri için ilaç alması sağlanmalı" diye uyardı.
Kurban Bayram'ında nelere dikkat edilmeli?
Kurbanların belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kestirilmesi gerektiğini belirten Uz.Dr.Haydar ÜRÜN, "Kurbanlık hayvanın kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olduğuna dikkat edilmeli, hijyenik yerlerde ve ehil insanlar tarafından kesim işleminin yapılması yapılmalı, kesim sonrası hayvanların hastalıklı organlarının ve atıklarının gelişigüzel ortalığa atılmamalı ve köpek gibi etçil hayvanlara kesinlikle çiğ olarak yedirilmemeli, kesilen hayvanlara ait kistli iç organlar ve her türlü atığın köpek gibi hayvanların ulaşamayacağı derin bir çukura gömülüp mümkünse sönmemiş kireç dökülerek kapatılmalı" önerilerinde bulundu.
Editör: TE Bilişim