YEREL YÖNETİM

Milli mücadelede önden gidenler

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Kitap Yaprağı Topluluğu’nca düzenlenen ‘Milli Mücadelede Önden Gidenler’ konulu program düzenlendi.

Abone Ol

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kitap Yaprağı Topluluğu Kadriye Kırdök, Kitap Yaprağı Topluluğunun oluşumuna ilişkin bilgiler verdi.
Kitap Yaprağı Topluluğu olarak, Kahramanmaraş’ın edebiyatı üzerine çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Kırdök, ülke genelinde 17 ilde oluşum sağladıklarını ve 400’e yakın üyelerinin bulunduğunu söyledi.
Açılış konuşmasının ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Sanatçısı Rıza Çiftçi sahne alarak birbirinden güzel Maraş Türkülerini seslendirdi.
Maraş Türkülerinin ardından Hanifi Yılmaz ve Yaşar Demirel, sahne alarak kendi yazdıkları şiirlerini seslendirdiler.
Milli Mücadelede Önden Gidenler kitabından pasajların okunduğu programda Kitap Yaprağı Topluluğu’ndan Kadriye Kırdök ve Burak Çetinkaya Araştırmacı Yazar Serdar Yakar ile Milli Mücadelede Önden Gidenler kitabı üzerine bir söyleşi gerçekleştirdiler.
Söyleşi sonrası davetlilerin sorularının cevaplandırıldığı programda kürsüye çıkan AK Parti Milletvekili İmran Kılıç, Kahramanmaraş’ın tarihi ile alakalı yaptığı konuşmasında: “Tarih yapmak kadar tarih yazmakta önemlidir. Şehrimizin ileri gelenleri, akademisyenler, yazarlarımız şehrimizle alakalı çok güzel araştırmalar yapmaktalar ve yazmaktalar. Ama bu yeterli mi elbette değil. İstanbul 1453 Panorama Müzesini gezdiğiniz zaman insan adeta o zamanlara kadar gidiyor ve sanki o olayları canlı yaşamış gibi oluyor. Bizim şehrimizin de böyle bir müze çalışması olacaktı ama sanırım daha tamamlanamadı. Bu şehir için, bu şehir halkı için neler yapılsa azdır. Milli Mücadelemizde şehit olan, gazi olan bütün kardeşlerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum” diyerek Maraş’ı anlatan güzel bir şiir okudu.
Milli Mücadelede Önden Gidenler kitabının yazarı olan Serdar Yakar’a AK Parti Milletvekili İmran Kılıç, plaket takdim etti.
Programda kapanış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı, Maraş Milli Mücadelesi’ni her Maraşlının bilmesi ve sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Daire Başkanı Kabakcı: “Hepimizin Maraş Milli Mücadelesini, okuması, bilmesi ve öğrenmesi gerekiyor. Geçen hafta Maraş Sempozyumu düzenledik. Ben burada bir de özeleştiride bulunmak istiyorum. Tarihle alakalı sempozyum düzenliyoruz ilimizdeki tarih akademisyenlerinden kimseyi göremiyoruz. Sporla alakalı sempozyum düzenliyoruz, ilimizdeki spor adamlarını göremiyoruz. Kahramanmaraş halkımızın, araştırması okuması lazım. Burada bir not paylaşmak istiyorum. Maraş Milli Mücadelesinde önden giden kahramanlarımız olduğu kadar, bu kahramanlarımızın torunları da dedelerinin hatırlarına, emeklerine sahip çıkmaları lazım.
Büyükşehir Belediyesi il genelinde açtığımız kütüphanelerimiz Hacettepe Üniversitesi tarafından Türkiye’ye örnek gösteriliyor ama şehrimizde sadece ders çalışmak maksadıyla kullanılıyor. Kitap okuyan veya araştırma yapan bir kimseyi göremiyoruz.
Kahramanmaraş’ın tarihi ile alakalı bir çok sempozyum düzenledik ve hepsini de kitap haline getirdik. Ciltler dolusu eser meydana getirdik.
Büyükşehir Belediyesi olarak UNESCO’nun Edebiyat Şehri için müracaat edeceğiz ama bazı kıstasları yerine getirmemiz gerekiyor. O şehirde yaşayan yazarların kitaplarının olması, o şehirle alakalı basılmış bazı kaynakların ve eserleri bulunması gerekiyor.
Kısaca şu mesajı vermek istiyorum. Aslanlar kendi tarihlerini yazmazlarsa, avcıların yazdığı tarih geçerli olur.
Bu vesile ile böyle bir programın düzenlenmesinde öncülük eden Kitap Yaprağı Topluluğuna çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.