MHP Heyetinden Başkan Güngör’e Ziyaret MHP Heyetinden Başkan Güngör’e Ziyaret
ÖSYM tarafından 12 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirilen ve 2 milyon 265 bin 902 adayın ter döktüğü YGS'nin sonuçları, ÖSYM'nin sonuç sorgulama sayfasında açıklandı. Adaylar sonuc.osym.gov.tr adresinden sınav sonuçlarına erişebilecek. YGS'de en az bir puan türünden 150 ve üzeri puan alan adaylar ikinci sınav olan LYS'ye girebilecek.

YGS 2017 ÖSYM SINAV SONUCU SORGULAMA EKRANI İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM'DE YGS SONUÇLARI AÇIKLAMASI

2017-YGS/LYS başvurularında, e-okul'dan eğitim bilgisi  

gelmeyen adayların bilgilerinin kontrol, güncelleme ve teyit işlemlerinin yapılabilmesi için Kamu Kurumları İşlemleri Sistemi 17 Mart 2017 tarihinde açılacaktır. Adayların bireysel olarak veya ortaöğretim kurumlarının doğrudan Merkezimize yapacakları değişiklik/düzeltme talepleri kabul edilmeyecektir. https://kkis.osym.gov.tr kullanıcı bilgileri https://bmis.osym.gov.tr kullanıcı bilgileri ile aynıdır. https://kkis.osym.gov.tr kullanıcı bilgilerini hatırlamayan Okul Müdürlükleri bu bilgilerini, 444 6796 (ÖSYM) numaralı Çağrı Merkezinden öğrenebileceklerdir.

YGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?

YGS’de doğru cevap verilen soru sayısından yanlış cevap verilen soru sayısı çıkartılacak ve adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Yani her 4 yanlış cevap bir doğru cevabı götürecek.

Bu işlemin ardından son sınıfta okumakta olan adayların ilgili test üzerinden aldıkları ham puan kullanılarak testin ortalaması ve standart sapması bulunacak. Bulunan bu ortalama ve standart sapma kullanılıp tüm adaylar için ortalaması 50 olan ve standart sapması 10 olan standart puanların hesaplaması yapılacak. Sınav sonrasında ÖSYM Başkanlığı ya da yargı mercileri tarafından iptal kararı verilen sorular değerlendirme dışında bırakılarak geçerli olan soruların puan değerleri yeniden saptanacak ve puanlama yapılacak. Daha sonra ise hesaplanmış olan standart puanlar ile ÖSYS kılavuzunda yer alan Tablo 1’deki ağırlıklar kullanılarak sınava giren adayların ağırlıklı YGS puanlarının hesaplama işlemi yapılacak. Ağırlıklı YGS puanlarından her bir tanesi kendi içerisinde en küçüğü 100 puan ve en büyüğü 500 puana dönüştürülecektir. Böylece YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır.

LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

YGS'den sonra ikinci basamak olan Lisans Yerleştirme Sınavı  

(LYS) için başvurular ise 4-17 Nisan 2017 tarihleri arasında alınacak. LYS 10 Haziran 2017 Cumartesi günü saat 10.00'da LYS-4 Sosyal Bilimler sınavıyla başlayacak. Bunu 11 Haziran Pazar günü saat 10.00'da uygulanacak olan LYS-1 Matematik, 17 Haziran Cumartesi günü saat 10.00'da uygulanacak LYS-2 Fen Bilimleri , aynı gün saat 14.30'da uygulanacak LYS-5 Yabancı Dil ve 18 Haziran Pazar günü saat 10.00'da uygulanacak LYS-3 Edebiyat-Coğrafya izleyecek.

LYS'DE BİR İLK! KISA CEVAPLI SORULAR YER ALACAK...

ÖSYM, 2017 yılında LYS için yeni bir değişiklik yaptı. Yapılan bu değişiklik ile sınavlarda, adaylara kısa cevaplı sorular da sorulacak. İlk defa uygulanacağı için bu değişiklik adaylar tarafından merak ile bekleniyor. Kısa cevaplı soruların nasıl sorulacağını merak edenler, ÖSYM’nin kendi resmi internet sitesinde yayınlamış olduğu örnek sorulara bakabilirler.

Sınavlarda sorulacak olan kısa cevaplı soruların sayıları;

Fen bilimleri testinin Fizik, Kimya ve biyoloji bölümlerinde 1’er tane soru sorulacaktır. Matematik testinde 3 soru, Yabancı Dil testinde 3 soru sorulacaktır. Edebiyat-Coğrafya testinin Coğrafya bölümünde 1 soru, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde 2 soru sorulacaktır. Sosyal Bilimler testinin Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerinde de 1’er tane soru yer alacaktır. İlk defa sorulacak olan kısa cevaplı sorular için, adayların yaptığı 4 yanlış 1 doğruyu götürmeyecektir.

Editör: TE Bilişim