Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, demir yollarına yapılan yatırımları ve hızlı tren ağının büyümesini açıkladı. Bakan Uraloğlu, son 21 yılda demir yollarına yaklaşık 880 milyar lira yatırım yapıldığını belirtti. Demir yollarının tamamen yenilendiğini ifade eden Uraloğlu, 2003'te 11 bin kilometre olan demir yolu uzunluğunun 2023 itibarıyla 3 bin kilometre Yüksek Hızlı Tren (YHT) ve hızlı tren hattı eklenerek 14 bin kilometreye çıkarıldığını aktardı.

Kahramanmaraş'ın coğrafi tescilli cevizinde 10 bin ton ihracat Kahramanmaraş'ın coğrafi tescilli cevizinde 10 bin ton ihracat

Bakan, Türkiye'nin ilk YHT hattının 2009'da Ankara-Eskişehir arasında açıldığına ve sonrasında Ankara-Konya, Eskişehir-İstanbul, Konya-Karaman ve Ankara-Sivas hatlarının da hizmete girdiğine dikkat çekti. Ayrıca, demir yolunun taşımacılıktaki payının 2029'da yüzde 11'in üzerine, 2053'te ise yaklaşık yüzde 22'ye yükselmesi hedeflendiğini söyledi.

Bakan Uraloğlu, yurtdışında yük taşımacılığının demir yolunun payını da 10 kat artırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Hızlı Tren İl Sayısı 52'ye Çıkacak

Hızlı trenlerin Türkiye genelinde yaygınlaştığını belirten Bakan Uraloğlu, 19 ilde hızlı tren hizmetinin doğrudan veya dolaylı olarak halka sunulduğunu açıkladı. Ankara-İzmir, Mersin-Adana-Gaziantep, Halkalı-Kapıkule gibi projelerin tamamlandığında hızlı tren hizmeti sunulan il sayısının 52'ye çıkacağını dile getirdi.

Demir yolu ağının da 28 bin 590 kilometreye yükseltileceğini aktaran Bakan Uraloğlu, şu an itibarıyla 3 bin 800 kilometre yeni demir yolu hattının yapım çalışmalarının devam ettiğini ve 5 bin 800 kilometrelik hattın proje çalışmalarının tamamlandığını, 5 bin kilometrelik hattın etüt ve proje çalışmalarının da sürdüğünü belirtti.

Ayrıca, 2053 yılına kadar kara yolu taşımacılığının yüzde 72'den yüzde 57'ye düşürülmesi ve demir yolu yük taşımacılığının yüzde 5'ten yüzde 22'ye çıkarılması hedeflendiğini söyleyen Bakan, bu sayede karbon salımının büyük ölçüde azaltılacağını vurguladı.

Bu gelişmelerle birlikte Türkiye'nin demir yolu sektöründe büyük atılımlar yapmaya devam ettiği gözlemleniyor.

Editör: Sueda AKKÖK